Za ulagače u vilu

Sauna u vili – da ili ne?

Wellnesi su oaze mira i opuštanja. U praksi su glavni konkretni elementi wellnesa prostor za opuštanje, sauna i jacuzzi. U kući za odmor možete imati sve te elemente ili samo pojedini. Kako biste mogli imati kategorizaciju 5 zvjezdica oni su obvezni. No, što je najbolje u svjetlu dobrog bukinga? Ima li gradnja wellnesa uopće smisla?

Obično se investitori povedu za zahtjevima kategorizacije i vizijom da wellnes u kući za odmor čini tu kuću atraktivnom za najam i u zimskom periodu. Činjenica je da vila za odmor nije hotel. Zbog nedostatka usluge i fleksibilnosti hotela najam vile van sezone u kojoj obično putuju obitelji ili veće grupe u Hrvatsku, tj. van toplijeg dijela godine (od uskršnjih praznika nadalje), nije realističan. Najbolje popunjene vile imaju goste od travnja do listopada. Gosti koji dolaze van ljetne špice, dolaze kako bi istraživali područje, uživali u prirodi i znamenitostima, te u gastronomskoj ponudi. Sjevernjaci će koristiti i vanjski bazen puno ranije nego što bi to nama palo na pamet. Stoga vanjski bazen mora uvijek biti spreman za korištenje.

No, gdje je u ovoj priči npr. sauna? Ukratko – nema je. Naime, gosti nam se praktički nikada ne obraćaju sa zahtjevom da kuća koju traže mora imati saunu. Zašto? Vjerojatno zato što je sauna tipična za zimski turizam kojeg u našim kućama za odmor nema. Ljudi se vole opustiti i zagrijati u sauni tijekom kratkih zimskih dana kada ne mogu boraviti vani, nakon npr. dugog dana na skijama. Zapitajte se: Biste li Vi ulazili u saunu ljeti? Biste li silazili u nekakav podrum s wellnesom ljeti? Sauna predstavlja i investiciju, te znatan utrošak energije. S druge strane, vile koje imaju saunu ne mogu postići nimalo višu cijenu najma na račun saune… kao ni na račun centralnog grijanja 😉 Daleko od toga da pojedinim gostima neće biti drago da imaju saunu na raspolaganju, no ti isti gosti neće zbog te činjenice odabrati Vašu kuću niti će zbog toga biti spremni platiti višu cijenu najma. Vlasnicima kuća koje imaju saunu savjetujemo da korištenje saune dodatno naplate kako se ona ne bi neumjereno koristila. Naime, bilo je i slučajeva da sauna radi čitav dan kako bi se djeca nakon izlaska iz bazena mogla malo ugrijati :).

Umjesto saune ubacite nešto čime će se gosti zabaviti na kišni dan… kao npr. stolni nogomet i sl.

Please follow and like us: